• Divadelné predstavenie v Nitre

          • Posledný májový pondelok strávila väčšina žiakov 2. stupňa v prítomnosti hercov Divadla Andreja Bagara v Nitre. Veselohra Drotár od Jána Palárika poukázala na mnohé spoločenské a medziľudské problémy, ktoré prináša život  v akomkoľvek storočí.                                                                                            

            Po dvojročnej kultúrnej absencie si žiaci naplno užili divadelnú atmosféru v jednom zo slovenských divadiel.

             

          • Výchovný koncert

          • AJ ZVIERATÁ SÚ ŽIVÉ BYTOSTI ​​​​​​​

            24.5. sme sa zúčastnili hudobno-vzdelávacieho programu "AJ ZVIERATÁ SÚ ŽIVÉ BYTOSTI", ktorý bol  zameraný na aktuálnu problematiku ochrany práv zvierat, s cieľom prebudiť v deťoch cit aj zodpovednosť vo vzťahu ku zvieratám. Program sa dotýkal aj tém, ako napr. starostlivosť o zviera, správny výber zvieraťa, útulky, pokusy na zvieratách, atď. Súčasťou programu bola hudobná zložka, v ktorej hrali dvaja hudobníci naživo populárne skladby od známych hudobníkov a spevákov, ktorí sa angažujú v ochrane práv zvierat, ako napr. Peter Nagy, Desmod, Zuzana Smatanová, Peter Cmorík, IMT Smile a ďalší... Pomocou primeraných otázok boli deti vťahované do deja programu a za správne odpovede odmeňované.

          • Hornonitriansky banský skanzen Cigeľ

          • 19.5. naši žiaci 5.-9. ročníka navštívili banský skanzen kde na vlastné oči videli a osobne si vyskúšali cestu, ktorou baníci každodenne fárajú do útrob zeme za prácou plnou nebezpečenstiev a nástrah. Spoznali nepoznané hranice jednotlivcov i skupín, ktorí po niekoľko generácií dobývaním prírodných surovín prispeli významnou mierou k budovaniu nášho kraja.

            Expozícia približuje dejiny hnedouhoľného baníctva na Slovensku v konkrétnych podmienkach hornej Nitry.

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany,  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka, udeľuje              

            riaditeľské voľno dňa 18. mája 2022 (streda)

            žiakom 1. – 4. ročníka a 6. – 9. ročníka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany z dôvodu zabezpečenia nerušeného priebehu Testovania 5 2022 žiakov 5. ročníka.

            Dňa 18.05.2022 sú žiaci 1. – 4. ročníka a 6. – 9. ročníka   odhlásení z obeda v ŠJ.

            V čase riaditeľského voľna ŠKD nebude v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok  19.05.2022.

             

          • Plavecký výcvik

          • V týždni od 2.5.- 6.5. 2022 žiaci 2.-4. ročníka po 2 ročnej pauze absolvovali plavecký výcvik. Konal sa v Národnom centre vodného póla v Novákoch. Žiaci boli rozdelení do troch skupín podľa zručnosti plávania a počas celého týždňa ešte zlepšovali svoje plavecké schopnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli disciplinovaní, snaživí a každý urobil veľa práce. Pred samotnou výukou v bazéne deti absolvovali rozcvičku, teoretickú inštruktáž o dýchaní vo vode, splývaní a o rôznych technikách plávania. Na záver plaveckého výcviku, každí žiak dostal od inštruktora diplom za absolvovanie výcviku.

          • Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

          • Dnešný deň bol pre našich prváčikov zaujímavý, pretože boli pasovaní za čitateľov knižnice. Do triedy ich prišla vyzdvihnúť Pani Abeceda oblečená v písmenkovom plášti. V školskej knižnici žiaci preukázali svoje čitateľské zručnosti a všetkým dokázali, že sa vedia popasovať s písmenkami a prečítali text zrozumiteľne, plynulo a správne.Spoločne si zahrali rozprávku Domček, domček, kto v tebe býva. Deťom sa táto rozprávočka veľmi páčila.

            Prváci zložili Pani Abecede slávnostný sľub čitateľov a sľúbili, že budú usilovnými čitateľmi, vzorne a úctivo sa budú správať ku knihám a nakoniec si prevzali Pamätné listy. Slávnostné pasovanie sa našim žiakom páčilo a z knižnice odchádzali s úsmevom na tvári a s dobrou náladou.