• Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Máme šťastie, že našu školu obklopuje veľký areál so záhonmi, sadom, či viacerými športovými plochami. Avšak udržiavanie tohto areálu nie je jednoduché. Tento rok sa však opäť našli šikovní žiaci a zamestnanci, ktorí čistili záhony či športové plochy, vyhrabávali ihličie, zbierali šišky, preosievali kompost a zametali chodníky. Ďakujem všetkým zúčastneným.                                             

             koordinátorka ENV p.uč. Humajová

          • Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

            Vzbudiť záujem o čítanie kníh je dôležité od útleho detstva. Naši najmenší prváčikovia boli slávnostne pasovaní za čitateľov knižnice. V kráľovstve kníh ich privítala pani knihovníčka, ktorá overila ich čitateľské zručnosti. Žiaci sa tešili na prvé dotyky s krásnymi knižkami v našej školskej knižnici a spoločne sa zoznámili s pravidlami správneho a kultúrneho čítania. Zložili sľub, že budú usilovnými čitateľmi, ktorí budú pravidelne čítať knižky, nebudú ich krčiť a ani do nich čmárať.

          • Deň narcisov

          • Ďakujeme všetkým deťom, rodičom, starým rodičom a ľuďom dobrej vôle, ktorí 18. apríla dobrovoľným príspevkom v zbierke Deň narcisov 2024 pomohli onkologickým pacientom na Slovensku. Dobrovoľníčky vyzbierali sumu 507, 27 €. Pripnutím žltého narcisu na oblečenie ste vyjadrili podporu, solidaritu, porozumenie a nádej na uzdravenie. Zbierku organizovala Liga proti rakovine Slovenskej republiky.

            Zo srdca ĎAKUJEME za každý príspevok a myšlienku venovanú ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.

          • Návšteva Talentcentra v Nitre

          • V závere mesiaca apríl, vo štvrtok 25. 4. 2024, sme pre žiakov 7. a 8. triedy naplánovali exkurziu do Talentcentra v Nitre. Talentcentrum zastrešuje organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR – Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Radou zamestnávateľov pre OVP. 
            Vďaka tejto podpore boli všetky služby Talentcentra pre žiakov poskytnuté bezplatne, Rovnako aj doprava bola zabezpečená Talencentrom bezplatne. Ich autobus nás vyzdvihol ráno pred školou o 08:00 a zaviezol priamo do ich zariadenia, ktoré sídli v priestoroch Súkromnej školy polytechnickej v Nitre. Po príchode do Nitry, žiakov privítala moderátorka Talentcentra, ktorá ich sprevádzala počas celej návštevy. Prostredníctvom prezentácie spoločne realizovali aktivity na témy talent, výber kariéry, kariérový strom, informačné zdroje o trhu práce, vzdelávací systém na Slovensku a možnosť výberu školy. Najdôležitejšou súčasťou návštevy bolo samostatné vypracovávanie dotazníkov na zisťovanie schopností a zručností žiakov. Každý žiak mal k dispozícií počítač s dotykovou obrazovkou a súkromie na ich vypracovávanie, ktoré prebiehalo v troch blokoch s prestávkami na občerstvenie.
            Výsledky zo všetkých troch dotazníkov, ktoré počas exkurzie vypracovali, budú dať dostupné online a budú sa môcť k nim kedykoľvek vrátiť a prejsť si aj doma s rodičmi. Po ukončení všetkých aktivít nás autobus vyzdvihol priamo pred Talentcentrom a doviezol rovno pred našu školu.
            Cieľom exkurzie bolo sprostredkovať žiakom originálnym, zážitkovým spôsobom poznatky a informácie súvisiace s ich kariérovou orientáciou a výberom ich ďalšej vzdelávacej dráhy.

          • Slávik Slovenska

          •  

            V utorok 23.4.2024 sa naša škola rozospievala. Uskutočnilo sa školské kolo súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska. Nadšené vystúpenie priniesli radosť všetkým prítomným.
            V 1. kategórii sa najlepšie umiestnili:
            Ela Blahová a Agáta Vaská z 3. ročníka na 2. mieste a na 3. mieste Rebeka Nechalová z 2.ročníka a prváčka Zuzana Šimová.
            V 2. kategórii porota ocenila Vanesu Trúchlu zo 4. ročníka, ktorá skončila na 2. mieste a Anetu Rybárovú zo 4. ročníka a Danielu Mihálechovú zo 6. ročníka, ktoré si podelili 3. miesto. 

          • Návšteva divadla

          • Vo štvrtok 11. apríla 2024 sa žiaci 5. – 9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Muzikál Povala bol skvelý, zábavný, poučný a veselý.

            Slnečné počasie nám prialo pri prechádzke mestom a zašli sme až k hradu.

             

          • Moje zdravie, moje právo

          •  

            Ilustrácia organizácie WHO k Svetovému dňu zdravia s mottom Moje zdravie, moje právo. Zdroj: WHO Takto znie motto tohtoročného Svetového dňa zdravia, ktorý si pripomíname 7. apríla  od roku 1950. Je významnou oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosť a je potrebné sa  podieľať na jeho ochrane a udržiavaní.

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa  venovali téme Obezita vz. anorexia   s pani Ing. Šimkovou z RÚVZ Bojnice, ktorá im poskytla odbornú konzultáciu na túto tému.

            Takto znie motto tohtoročného Svetového dňa zdravia, ktorý si pripomíname 7. apríla  od roku 1950. Je významnou oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosť a je potrebné sa  podieľať na jeho ochrane a udržiavaní.

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa  venovali téme Obezita vz. anorexia s pani Ing. Šimkovou z RÚVZ Bojnice, ktorá im poskytla odbornú konzultáciu na túto tému.

          • Ako prežiť- výchovný koncert

          • V programe sa naši žiaci  dozvedeli všetko, čo je naozaj dôležité pri podávaní prvej pomoci. Ako postupovať – od zavolania na tiesňovú linku prvej pomoci, cez inštrukcie, až k záchrane ľudského života. Výklad bol doplnený pesničkami s videoprojekciou.

          • Exkurzia vo výrobnom podniku MicroStep

          • Naši deviataci navštívili výrobný podnik MicroStep v Partizánskom, ktorý je celosvetovým výrobcom a dodávateľom CNC strojov na delenie materiálov plazmou, laserom, kyslíkom, vodným lúčom a vysokootáčkovým vretenom. Zaoberá sa aj vývojom vlastných riadiacich systémov pre obrábacie stroje. Počas exkurzie sa žiaci dozvedeli o histórii podniku, prezreli si všetky výrobné haly, videli detailnú montáž strojov i samotné rezanie materiálu. V školiacom centre duálneho vzdelávania si vyskúšali zapájanie LED- osvetlenia a získali informácie o možnosti praxe v podniku počas stredoškolského štúdia v odboroch určených pre mechanikov, elektrikárov a programátorov obrábacích strojov.

          • Beseda so spisovateľom pánom Petrom Palikom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so spisovateľom pánom Petrom Palikom.

            Marec, mesiac knihy, si naša ZŠ pripomenula besedou s obľúbeným spisovateľom, dramaturgom, režisérom, bábkarom, hercom a pedagógom, pánom Petrom Palikom. Je autorom vyše tridsiatich divadelných hier a dramatizácií a tiež niekoľkých kníh pre deti. Ako dramaturg a režisér spolupracuje s viacerými divadlami a tiež ako autor rozhlasových hier s Rozhlasom a televíziou Slovenska. Za svoju tvorbu získal viaceré významné ocenenia doma i v zahraničí. A my sme mali tú česť, že navštívil našu základnú školu.
            Na príchod pána spisovateľa sme sa už niekoľko dní vopred pripravovali a všetci veľmi tešili. Žiaci 3. a 4. ročníka čítali knihu Rozprávky z palety, ktorej je pán Palik autorom štyroch príbehov. Zvyšné štyri príbehy napísal pán spisovateľ Ján Uličiansky. Príbehy z palety sú farebné, ako aj samotní hlavní hrdinovia, ktorí nesú nielen farbu v mene, ale aj ich celý svet okolo a ich zážitky sú farebné. Violka Fialka, Rózo Mak a jeho ružové sako, Belo v Bielom meste, či Vincko Zelienka, spríjemňovali žiakom hodiny literatúry, vnášali ich do ríše fantázie a priniesli im aj humorné chvíle.
            Naši šikovní žiaci sa zahrali na ilustrátorov a hlavných hrdinov nakreslili a predstavili pánovi spisovateľovi. Jirko, Samko a Tomáško predviedli autorovi aj hlavných hrdinov vyrobených z plastelíny, začo im patril spisovateľov obdiv a pochvala.
            Žiaci si pripravili pre pána spisovateľa množstvo otázok, na ktoré dostali vždy zaujímavú odpoveď. Veľmi ich zaujímali osudy a výber postáv jeho kníh. Po vyčerpaní všetkých otázok, sme sa pánovi spisovateľovi za všetko poďakovali a nedočkavo sme čakali na jeho autogram. Milý pán Palik, ďakujem Vám, že ste nás poctil Vašou ctenou návštevou a budeme sa tešiť niekedy nabudúce s novou napísanou knihou.

          • Čítajme si 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítajme si 2024.

            Tento rok sme sa opäť zapojili do jubilejného 15. ročníka celoslovenského projektu, ktorý organizuje Linka detskej istoty. Tento rok bol realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Jeho cieľom je pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Naša škola sa zapojila do projektu 21.3.2024. Oficiálnu časť čítania odštartovala pani starostka Ing. Jana Školíková, ktorá prečítala úryvok z knihy Rozprávky z palety, ktorej autorom je pán spisovateľ Peter Palik a Ján Uličiansky.
            Čítania sa zúčastnili žiaci 1. – 9. ročníka, ktorí svoju účasť potvrdili podpisom na podpisovom plagáte. Spoločne sme sa pokúsili prekonať rekord z roku 2023, kedy čítalo dohromady 100 591 detí. Uvidíme, či nás čítalo tento rok viac?! Tak dočítania!

          • Vynášanie Moreny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Moreny.

            Súčasťou nášho národného bohatstva sú zvyky a tradície. Žiaci 5. ročníka si na hodine regionálnej výchovy vyrobili Morenu, ktorú za spevu piesní vyniesli k rieke, zapálili a sledovali, ako s unášajúcou sa Morenou odchádza zima a tešili sa z prítomnej jari.

          • Svetový deň vody 22.marec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody 22.marec.

            Aj tento rok sme si na škole pripomenuli význam najdôležitejšej tekutiny na svete – vody. Na hodinách sme sa rozprávali na čo všetko vodu potrebujeme každý deň a žiaci svoje nápady stvárnili aj umelecky. Ich práce sme vystavili na nástenke. Žiačky Veronika, Dominika a Aďka z 9.ročníka si pripravili zaujímavé fakty o vode, ktoré v triedach odprezentovali a naučili tak mladších žiakov niečo nové. Hodinu im spestrili aj súťažou v pití vodyJ Dnes sme sa tematicky obliekli do modrej farby a spoločne si pripili na zdravie s pohárom vody s domácim bazovým sirupom. Žiačka Miška S. nám dokonca doniesla bazový sirup s medovkou. A na záver vtip od žiačky Lindy: Viete aká bude ovca, keď ju ponoríte do Čierneho mora? - No predsa mokrá :) 

          • Riaditeľské voľno - oznam

          • Riaditeľka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany,  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka, udeľuje                 

            riaditeľské voľno dňa 20. marca 2024 (streda)

            žiakom 5. – 8. ročníka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany z dôvodu zabezpečenia nerušeného priebehu Testovania 9 2024 žiakov 9. ročníka.

            Dňa 20.03.2024 budú  žiaci 5. – 8. ročníka  odhlásení z obeda v ŠJ.

            ŠKD bude v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok  21.marca 2024.

          • ODZNAK VŠESTRANNOSTI

          • Dňa 13. 3. 2024 sa naša škola po prvý krát zúčastnila krajského kola odznaku všestrannosti, ktoré sa konalo v Trenčíne. Našu školu reprezentovalo družstvo 4 chlapcov a 4 dievčat z ročníkov 6. až 9. Zostavu tvorili žiaci: Jakub Šuňal, Adela Bajgárová, Hana Sluková, Jakub Záborský, Sofia Štefeková, Ján Mojžiš, Tatiana Matejovičová, Jozef Valenta. Súťaž bola náročná a poradie sa určovalo súčtom výkonov všetkých členov družstva. Už pri prvej disciplíne – prekážková dráha došlo k zraneniu jedného člena družstva. V nasledujúcich disciplínach: člnkový beh 10 x 5m, sed ľah za 30 s., skok z miesta do diaľky a preskoky švihadla za 1 min. už nemohol bodovať. V konečnom zúčtovaní nám body chýbali a skončili sme v závere štartovej listiny. Napriek tomu naši žiaci podali max. výkon ako vedeli a získali cenné skúsenosti o tejto súťaži do budúcna.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • 14. marca žiaci V. roč. navštívili Stredisko sociálnych služieb v Zemianskych Kostoľanoch, kde spolu so seniormi vyrábali veľkonočné ozdoby.

          • Crazy week

          •     Deti zo školského parlamentu zorganizovali zábavný týždeň, počas ktorého sa všetci prezliekali podľa zadanej témy dňa. V pondelok bol bláznivý a dievčatá sa obliekli ako chlapci a chlapci ako dievčatá. Utorok bol venovaný budúcemu povolaniu. V stredu sa uskutočnila súťaž o najkrajšieho Kena a najkrajšiu Barbie. Ďalší deň sme sa preniesli do sveta fantastických rozprávok a filmov. Crazy week sme zakončili vo veselom a farebnom štýle 90. rokov a vyhodnotením súťaže o najaktívnejšiu triedu. Naši štvrtáci a ôsmaci si odniesli sladké odmeny a výhru v podobe dňa bez domácich úloh, písomiek a skúšania. Crazy week bol plný zábavy, smiechu, dobrej nálady a deti si tento týždeň dosýta užili.