• Jesenné prázdniny

          • Od piatku 28.10.2022 do pondelka 31.10.2022 budú mať žiaci jesenné prázdniny.

            Do školy nastupujú až v stredu 2.11.2022 (v utorok 1.11.2022 je Sviatok všetkých svätých).

            V čase prázdnin nie je v prevádzke školský klub detí ani školská jedáleň.

            Niečo na zamyslenie : Ako myslieť pri návšteve cintorína nielen na svojich blízkych, ale aj na prírodu? 

            Viac lásky, menej plastov - https://www.facebook.com/zelena.skola/videos/848516066570762/

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

          • Mesiac úcty k starším

          • Mesiac úcty k starším sme chceli spríjemniť našim seniorom tým, že im venujeme svoju pozornosť. Druháci, tretiaci, štvrtáci  a piataci nacvičili s pomocou triednych pani učiteliek vtipné scénky, veselý tanček a ľudové piesne na hudobných nástrojoch. S programom  vystúpili v piatok 21. 10. 2022 najskôr v Stredisku sociálnych služieb v obci a v ten istý deň aj v Dome kultúry SNP na stretnutí členov Jednoty dôchodcov. Program našich starčekov pobavil a všetkých účinkujúcich odmenili vrelým potleskom. Žiaci boli veľmi šťastní, že ich úsilie bolo ocenené pochvalou aj sladkou odmenou.

          • Výsledky volieb do školského parlamentu

          •     Dňa 20. 10. 2022 sa uskutočnili celoškolské voľby zástupcov jednotlivých tried do Školského parlamentu pri ZŠ, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany.

               Volieb sa zúčastnilo 122 žiakov školy. Odovzdaných bolo 120 platných volebných lístkov a 2 volebné lístky boli neplatné. Žiaci si vyberali svojich zástupcov z 27 kandidátov a volili maximálne 13 členov školského parlamentu.

             

             Členmi školského parlamentu v šk. roku 2022/2023 sa stali nasledovní žiaci:

            3. ročníkJakub Janovič s počtom hlasov 48,

            4. ročníkBarbora Adámiková s počtom hlasov 71 Sarah Coonghe s počtom hlasov 60,

            5. ročníkAdela Bajgárová s počtom hlasov 83Matúš Janovič s počtom hlasov 76,

            6. ročníkTereza Rybárová s počtom hlasov 92Emma Matejovičová s počtom hlasov 85,

            7. ročníkFilip Novák s počtom hlasov 72 Patrik Bahurinský s počtom hlasov 71,

            8. ročníkMichaela Sluková s počtom hlasov 64Tamara Schvandtnerová s počtom hlasov 61,

            9. ročníkMelánia Šimková s počtom hlasov 72Barbora Jánošková s počtom hlasov 63.

             

                Zvoleným členom školského parlamentu srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v práci.

          • EKO výchova I. ročník

          • Eko-výchovný program pre deti MŠ a ZŠ spojený so zberom použitých batérií je projekt spoločnosti SEWA, a.s. a neziskovej organizácie DAPHNE, ktorá pre nás zabezpečuje eko-výchovnú časť programu.

            O čom je projekt „Zbierame použité batérie so Šmudlom“?

            Cieľom projektu je vzdelávať deti v oblasti správneho triedenia odpadov, so zreteľom na použité batérie a viesť ich k správnym návykom pri nakladaní s komunálnymi odpadmi (z domácnosti).Projekt sa skladá z 2 častí:

            a) Eko-výchovný program, ktorý prebieha v priestoroch ZŠ. Deti spolu s neporiadnym Šmudlom musia rozlúštiť záhadu znečistenej vody v susednom lese. Zároveň sa deti dozvedia ako správne nakladaťs odpadmi, špeciálne s použitými batériami, kam ich môžu zahodiť, prečo je dôležité nezahadzovať použité batérie do bežného koša a čo sa dá vyrobiť z druhotných surovín získaných z batérií. Program má dĺžku 45 min.

            b) Zber batérií – ZŠ dostane zberné nádoby a papierové krabičky „B-boxy“, do ktorých deti zbierajú batérie. Za odovzdané množstvá je ZŠ odmeňovaná.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok je už tradične vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc. Tento deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, k čítaniu a ku knižnici.

             Kniha je tu s nami stále. Už viac ako dvetisíc rokov. Aj napriek dnešným informačným technológiám, by sme mali siahnuť po nej častejšie. Kniha by nemala byť len doplnkom prázdneho miesta na poličke. Mala by byť našou vernou kamarátkou. Kniha je studnicou múdrosti.

            Rôznymi zábavnými aktivitami si hodiny literatúry spestrili aj žiaci z 1 . stupňa. Naši najmenší žiaci z 1. ročníka usporadúvali obrázky podľa deja v rozprávke, druháci sa popasovali s knižničnou abecedou, žiaci z 3. a 4. ročníka si zopakovali literárne pojmy a podľa úryvku z knihy priraďovali literárnu postavu, názov a autora diela. V závere hodiny zložili z rozstrihaných častí portréty slovenských spisovateľov a poobedie sme strávili v školskej knižnici výrobou záložiek do kníh.

          • Výstava jesenných plodov

          • Jeseň je obdobie, kedy sa listy na stromoch sfarbujú od žltej cez oranžovú, červenú až po rôzne odtiene hnedej. Farebné boli nielen stromy v prírode, ale aj výstava nádherných diel žiakov našej školy. Žiaci za pomoci ich rodičov a starých rodičov sa popasovali s rôznymi prírodnými materiálmi ako napr. šišky, gaštany, listy, šípky a rôzne druhy tekvíc. Plody mali nezvyčajný tvar, veľkosť i farbu. Všetkým prispievateľom výstavy srdečne ďakujeme.

             

             

          • Jablká – hviezdy jesene

          • Tohtoročný Svetový deň jablka sme si pripomenuli aktivitou  Jablkové maškrtenie.

            Sladké a slané varianty maškŕt z jabĺk rozvoniavali v triedach, ktoré sa premenili na jablkové cukrárne. Nechýbali  ani nakrájané jablká, sušené jablká, výživa z jabĺk  či jablkový džús.  Náladu nám vylepšili aj piesne o jabĺčku znejúce zo školského rozhlasu počas desiatovej prestávky. Cieľ dnešnej aktivity sme splnili. Deti si uvedomili, že jablko je zázrak plný vitamínov a aj maškrtenie môže byť zdravé.

          • Netolerujeme nenávistné prejavy

          • Naša spoločnosť sa pasuje s vážnymi spoločenskými problémami, ktoré súvisia so stúpajúcou agresiou  medzi ľuďmi. Nie je nám ľahostajné, akí ľudia vyrastú z našich žiakov. Záleží nám, aby naši žiaci mali odvahu vysloviť svoj názor, tolerovať iný názor a nezatvárali oči pred negatívnymi prejavmi správania. Preto sme v spolupráci s Katedrou politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka zorganizovali workshop pod názvom Prevencia extrémistických a nenávistných prejavov v školskom prostredí. Žiaci 8. a 9. ročníka sa živo, aktívne a tvorivo zapájali do skupinovej práce, kde v rolových hrách a modelových situáciách riešili rôzne formy  nenávistného správania.

          • Voľby do Školského parlamentu

          •     Dňa 20. 10. 2022 sa uskutočnia celoškolské voľby zástupcov jednotlivých tried do Školského parlamentu pri ZŠ, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany. Žiaci tajným hlasovaním vyberú svojich zástupcov z 27 prihlásených kandidátov. Členmi Školského parlamentu sa stanú 13 kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

             

            Do Školského parlamentu kandidujú nasledovní žiaci:

            3. ročník – Jakub Janovič, Sebastián Jurča, Vanesa Trúchla

            4. ročník – Barbora Adámiková, Sarah Coonghe, Ema Kolibková, Nela Martincová

            5. ročník – Adela Bajgárová, Matúš Janovič, Timea Minichová, Beata Romanowska

            6. ročník – Lukáš Bobok, Sophia Kantorová, Emma Matejovičová, Tereza Rybárová

            7. ročník – Patrik Bahurinský, Sofia Fiová, Filip Novák, Sofia Štefeková

            8. ročník – Eliška Adámiková, Tatiana Matejovičová, Tamara Schwandtnerová, Michaela Sluková

            9. ročník – Vivien Vanesa Gogová, Barbora Jánošková, Júlia Pilchová, Melánia Šimková

             

            Všetkým prihláseným kandidátom prajeme veľa úspechov vo voľbách.

             

             

          • Medzinárodná súťaž iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Nezabudni sa prihlásiť !

          • JESENNÝ ZBER PAPIERA

          • Milí rodičia, starí rodičia a priatelia školy,  pomôžte nám vo veľmi prospešnej aktivite, za ktorú by nám naša planéta Zem povedala veľké Ďakujem.

            Zberné suroviny nám zapožičali kontajner na papier približne na 2 – 3 týždne.

            Každý kilogram papiera, ktorý neskončí na skládke odpadu, ale v našom kontajneri pri kaštieli pomáha dvakrát / deťom aj prírode/.

          • Šarkanie preteky

          • Z krásneho a teplého leta sa časom vytvorí veternejšie, chladnejšie, ale zato farebnejšie a pestrejšie obdobie- jeseň. So žiakmi 1.-5. ročníka v spolupráci s pani vychovávateľkami z ŠKD sme využili veternejšie počasie a usporiadali sme Šarkanie preteky. Modrú oblohu na futbalovom ihrisku ovládli farebné šarkany a radostné úsmevy žiakov. Vietor dvíhal šarkanov vyššie a vyššie a za pomoci žiakov vytvorili desiatky šarkanov krásne pestré predstavenie. Žiaci boli odmenení za ich snahu sladkou odmenou a vecnými cenami.

          • Aký tanier, také zdravie

          • Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy sa vo zvýšenej miere venujeme téme zdravá výživa. Odborníci tvrdia, že zdravá výživa je dlhodobý, respektíve celoživotný štýl stravovania a preferovanie potravín so zameraním na vysokú nutričnú kvalitu, pestrosť a plnú výživovú hodnotu. Žiakom 5., 6. a 7. roč. primeranou formou o tom porozprávala pracovníčka RÚVZ Bojnice. Zamerala sa na potravinovú pyramídu, denný príjem potravy a na zásady zdravej výživy.

            Naša škola sa zapojila do projektu Viem, čo zjem, v ktorom sa žiaci 3. až 6. ročníka budú venovať témam: Hygiena potravín, Vyvážená strava, Ovocie a zelenina, Rizika nevhodného stravovania, Pitný režim, Energia.

          • Netradičná triednická hodina

          • Žiaci 8. ročníka strávili triednickú hodinu na futbalovom ihrisku v našej obci. Nekosili ani nezbierali papier, ale venovali sa typickej jesennej aktivite – púšťaniu šarkanov. Skvelá zábava a príjemná atmosféra potvrdili, že táto aktivita zabaví a poteší malých i veľkých. Aj takouto aktivitou si žiaci zlepšujú vzťahy v kolektíve, spoznávajú svoje silné a slabé stránky osobnosti.

          • Certifikačná slávnosť 2022

          • Medzinárodným certifikátom Zelená škola sa môže pochváliť aj naša škola. Získali sme ho 11.10.2022 na on-line stretnutí slávnostnej Certifikácii.

            Program Zelená škola realizuje CEEV Živica. Ide o najväčší environmentálny výchovno-vzdelávací program na svete a na Slovensku.

             

          • Zdravé zuby=zdravý úsmev

          • Svetový deň úsmevu sme si pripomenuli prednáškou o ústnej hygiene. Žiaci 1., 2. a 3. ročníka sa dozvedeli veľa dôležitých informácií o zložení zubov a správnej technike čistenia zubov od pani Ing. Mgr. A. Šimkovej z RÚVZ Bojnice.

            Dúfame, že získané informácie využijú pri pravidelnej dennej ústnej hygiene.

          • Exkurzia

          • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka boli 28. septembra 2022 na exkurzii v Baskom múzeu v prírode v Banskej Štiavnici a v Krajskej hvezdárni a planetáriu v Žiari nad Hronom.  V banskom múzeu najskôr všetci žiaci dostali plášť, prilbu a lampáš a po zostupe, asi 300 metrov dlhom, vošli do štôlne Bartolomej. Miestami širšími a miestami úplne úzkymi chodbami prešli približne 1 200 metrov podzemím a pozorne sledovali pútavý výklad sprievodcu, ktorý im porozprával o rôznych spôsoboch ťaženia striebra a zlata od najprimitívnejších, v období pred našim letopočtom, po najmodernejšie techniky používané v súčasnosti. Niektorým žiakom dalo prechádzanie baňou dosť zabrať a tešili sa na to, keď si budú môcť odpočinúť a posilniť sa v príjemnom prírodnom areáli múzea.

            Po premiestnení do planetária si žiaci pozreli rozprávku o vesmírnych cestovateľoch, tučniakovi a ľadovom medveďovi, v ktorej sa ich veku primeranou formou dozvedeli základné vedomosti o našej slnečnej sústave a najbližšom vesmíre. Potom sa presunuli do miestnosti s viacerými modelmi vesmírnych telies a absolvovali krátku interaktívnu prednášku, v ktorej viacerí preukázali solídne vedomosti o vesmíre. Na záver mali pozorovať ďalekohľadom Slnko, no oblaky tomu zabránili. Po krátkej prednáške o ďalekohľadoch sa presunuli do autobusa a plní zážitkov sa vrátili späť do školy.

          • Pozvánka na Certifikačnú slávnosť 11.10.2022

          • Milí rodičia a žiaci,

            s prichádzajúcou jeseňou sa blíži čas, kedy sa spolu stretneme on-line na Certifikačnej slávnosti, kde budeme medzi ocenenými školami a škôlkami, ktoré usilovne pracovali v programe Zelenej školy a svojou prácou získali certifikát a vlajku "Zelená škola". Certifikáciu si môžete pozrieť aj vy, stačí, ak sa zaregistrujete cez tento formulár https://forms.gle/xM8FB4bzj69K9df57 do 5.10.2022 alebo si 11.10. o 10.00 - 11.00 hod. zapnete FB stránku Zelenej školy a budete sledovať živý prenos.

            Link na podujatie bude zaslaný všetkým registrovaným účastníkom e-mailom deň vopred. 

             

             

          • Starý mobil sem

          • Zapoj sa do súťaže a daj starému mobilu nový život, urobíš tak niečo nielen pre svoju planétu, ale aj pre školu.