• Voľby do Školského parlamentu

          •     Dňa 20. 10. 2022 sa uskutočnia celoškolské voľby zástupcov jednotlivých tried do Školského parlamentu pri ZŠ, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany. Žiaci tajným hlasovaním vyberú svojich zástupcov z 27 prihlásených kandidátov. Členmi Školského parlamentu sa stanú 13 kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

             

            Do Školského parlamentu kandidujú nasledovní žiaci:

            3. ročník – Jakub Janovič, Sebastián Jurča, Vanesa Trúchla

            4. ročník – Barbora Adámiková, Sarah Coonghe, Ema Kolibková, Nela Martincová

            5. ročník – Adela Bajgárová, Matúš Janovič, Timea Minichová, Beata Romanowska

            6. ročník – Lukáš Bobok, Sophia Kantorová, Emma Matejovičová, Tereza Rybárová

            7. ročník – Patrik Bahurinský, Sofia Fiová, Filip Novák, Sofia Štefeková

            8. ročník – Eliška Adámiková, Tatiana Matejovičová, Tamara Schwandtnerová, Michaela Sluková

            9. ročník – Vivien Vanesa Gogová, Barbora Jánošková, Júlia Pilchová, Melánia Šimková

             

            Všetkým prihláseným kandidátom prajeme veľa úspechov vo voľbách.

             

             

          • Medzinárodná súťaž iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Nezabudni sa prihlásiť !

          • JESENNÝ ZBER PAPIERA

          • Milí rodičia, starí rodičia a priatelia školy,  pomôžte nám vo veľmi prospešnej aktivite, za ktorú by nám naša planéta Zem povedala veľké Ďakujem.

            Zberné suroviny nám zapožičali kontajner na papier približne na 2 – 3 týždne.

            Každý kilogram papiera, ktorý neskončí na skládke odpadu, ale v našom kontajneri pri kaštieli pomáha dvakrát / deťom aj prírode/.

          • Šarkanie preteky

          • Z krásneho a teplého leta sa časom vytvorí veternejšie, chladnejšie, ale zato farebnejšie a pestrejšie obdobie- jeseň. So žiakmi 1.-5. ročníka v spolupráci s pani vychovávateľkami z ŠKD sme využili veternejšie počasie a usporiadali sme Šarkanie preteky. Modrú oblohu na futbalovom ihrisku ovládli farebné šarkany a radostné úsmevy žiakov. Vietor dvíhal šarkanov vyššie a vyššie a za pomoci žiakov vytvorili desiatky šarkanov krásne pestré predstavenie. Žiaci boli odmenení za ich snahu sladkou odmenou a vecnými cenami.

          • Aký tanier, také zdravie

          • Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy sa vo zvýšenej miere venujeme téme zdravá výživa. Odborníci tvrdia, že zdravá výživa je dlhodobý, respektíve celoživotný štýl stravovania a preferovanie potravín so zameraním na vysokú nutričnú kvalitu, pestrosť a plnú výživovú hodnotu. Žiakom 5., 6. a 7. roč. primeranou formou o tom porozprávala pracovníčka RÚVZ Bojnice. Zamerala sa na potravinovú pyramídu, denný príjem potravy a na zásady zdravej výživy.

            Naša škola sa zapojila do projektu Viem, čo zjem, v ktorom sa žiaci 3. až 6. ročníka budú venovať témam: Hygiena potravín, Vyvážená strava, Ovocie a zelenina, Rizika nevhodného stravovania, Pitný režim, Energia.

          • Netradičná triednická hodina

          • Žiaci 8. ročníka strávili triednickú hodinu na futbalovom ihrisku v našej obci. Nekosili ani nezbierali papier, ale venovali sa typickej jesennej aktivite – púšťaniu šarkanov. Skvelá zábava a príjemná atmosféra potvrdili, že táto aktivita zabaví a poteší malých i veľkých. Aj takouto aktivitou si žiaci zlepšujú vzťahy v kolektíve, spoznávajú svoje silné a slabé stránky osobnosti.

          • Certifikačná slávnosť 2022

          • Medzinárodným certifikátom Zelená škola sa môže pochváliť aj naša škola. Získali sme ho 11.10.2022 na on-line stretnutí slávnostnej Certifikácii.

            Program Zelená škola realizuje CEEV Živica. Ide o najväčší environmentálny výchovno-vzdelávací program na svete a na Slovensku.

             

          • Zdravé zuby=zdravý úsmev

          • Svetový deň úsmevu sme si pripomenuli prednáškou o ústnej hygiene. Žiaci 1., 2. a 3. ročníka sa dozvedeli veľa dôležitých informácií o zložení zubov a správnej technike čistenia zubov od pani Ing. Mgr. A. Šimkovej z RÚVZ Bojnice.

            Dúfame, že získané informácie využijú pri pravidelnej dennej ústnej hygiene.

          • Exkurzia

          • Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka boli 28. septembra 2022 na exkurzii v Baskom múzeu v prírode v Banskej Štiavnici a v Krajskej hvezdárni a planetáriu v Žiari nad Hronom.  V banskom múzeu najskôr všetci žiaci dostali plášť, prilbu a lampáš a po zostupe, asi 300 metrov dlhom, vošli do štôlne Bartolomej. Miestami širšími a miestami úplne úzkymi chodbami prešli približne 1 200 metrov podzemím a pozorne sledovali pútavý výklad sprievodcu, ktorý im porozprával o rôznych spôsoboch ťaženia striebra a zlata od najprimitívnejších, v období pred našim letopočtom, po najmodernejšie techniky používané v súčasnosti. Niektorým žiakom dalo prechádzanie baňou dosť zabrať a tešili sa na to, keď si budú môcť odpočinúť a posilniť sa v príjemnom prírodnom areáli múzea.

            Po premiestnení do planetária si žiaci pozreli rozprávku o vesmírnych cestovateľoch, tučniakovi a ľadovom medveďovi, v ktorej sa ich veku primeranou formou dozvedeli základné vedomosti o našej slnečnej sústave a najbližšom vesmíre. Potom sa presunuli do miestnosti s viacerými modelmi vesmírnych telies a absolvovali krátku interaktívnu prednášku, v ktorej viacerí preukázali solídne vedomosti o vesmíre. Na záver mali pozorovať ďalekohľadom Slnko, no oblaky tomu zabránili. Po krátkej prednáške o ďalekohľadoch sa presunuli do autobusa a plní zážitkov sa vrátili späť do školy.

          • Pozvánka na Certifikačnú slávnosť 11.10.2022

          • Milí rodičia a žiaci,

            s prichádzajúcou jeseňou sa blíži čas, kedy sa spolu stretneme on-line na Certifikačnej slávnosti, kde budeme medzi ocenenými školami a škôlkami, ktoré usilovne pracovali v programe Zelenej školy a svojou prácou získali certifikát a vlajku "Zelená škola". Certifikáciu si môžete pozrieť aj vy, stačí, ak sa zaregistrujete cez tento formulár https://forms.gle/xM8FB4bzj69K9df57 do 5.10.2022 alebo si 11.10. o 10.00 - 11.00 hod. zapnete FB stránku Zelenej školy a budete sledovať živý prenos.

            Link na podujatie bude zaslaný všetkým registrovaným účastníkom e-mailom deň vopred. 

             

             

          • Starý mobil sem

          • Zapoj sa do súťaže a daj starému mobilu nový život, urobíš tak niečo nielen pre svoju planétu, ale aj pre školu.

          • SVETOVÝ DEŇ SRDCA

          • 29. september určila Svetová federácia srdca za deň srdca s cieľom informovať ľudí o srdcovo-cievnych ochoreniach.

            Tento deň sme si pripomenuli aj v našej škole rozhlasovou reláciou, v ktorej boli žiaci vyzvaní k pohybu. Cez prestávky sa aktívne zapojili do zábavno-pohybovej aktivity ruky-nohy, pri ktorej sa ukázala pohybová zdatnosť, trpezlivosť, ale hlavne dobrá nálada a smiech, ktoré sú nenahraditeľným impulzom pre naše srdiečka.

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov si žiaci 5. , 7. a 8. ročníka pripomenuli aktivitou PO STOPÁCH STARÝCH SLOV. Žiaci zábavnou formou v spolupráci v skupinách hľadali význam starých slov, ktoré poznajú z rozprávania staršej generácie alebo z ľudových rozprávok. Svoje odpovede vpisovali do tabuľky  a každú odpoveď aj vyhodnotili.

            Žiaci 6. ročníka si zopakovali príslovia a snažili sa vysvetliť ich význam a deviataci si preverili cudzie slová. Na záver každej aktivity žiaci potleskom ocenili skupinu, ktorá získala najviac bodov.

            Na hodinách anglického jazyka sa žiaci zahrali na tlmočníkov  a cestovateľov. Podľa autentickej nahrávky žiaci hádali jazyk a podľa fotografie názov krajiny. Svoje vedomosti si overili v rôznych kvízoch.

            Aktivity prebiehali v príjemnej pracovnej atmosfére, prejavili sa aj žiaci, ktorí pri individuálnej práci sú menej priebojní.

          • Pozvánka na rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na plenárne a triedne RZ, ktoré sa uskutoční dňa 3.10. 2022 o 15,30 hod. v jednotlivých triedach. 

            Tešíme sa na stretnutie.

          • Účelové cvičenie pre 2. stupeň – jeseň 2022

          •                  V piatok 9. 9. 2022  sme uskutočnili jesenné účelové cvičenie. Zúčastnili sa ho žiaci 5. až 9. ročníka.  Účelové cvičenie pozostávalo z pochodu zo Zemianskych Kostolian  do bývalého vojenského objektu pri obci Bystričany časť Chalmová. Vzdialenosť 7 km žiaci zvládli vynikajúco, k čomu prispelo aj výborné počasie. Ďalšia časť pozostávala z prehliadky múzea chemického vojska s odborným výkladom o ktorý sa postarali nadšenci z „klubu priateľov CO“, ktorí toto múzeum založili. Žiaci si potom mohli prakticky vyskúšať nasadenie ochrannej masky a prenos raneného na nosidlách. V tretej časti sa žiaci presunuli vlakom z obce Chalmová do Zemianskych Kostolian. Na záver môžeme dať pochvalu žiakom za disciplínu a za dobré zvládnutie celého cvičenia.

          • Cvičenia v prírode

          • V piatok, 9. septembra 2022, sme pre  žiakov I. stupňa zorganizovali jesenné cvičenia v prírode. Našim cieľom bola lúka Pod horou. Počas presunu sme nacvičovali pochod po komunikácií s chodníkom, ale aj bez chodníka, dodržiavali sme dopravné pravidlá a sledovali dopravné značenia. Žiaci si nacvičili udržiavať svoje miesto v pochodovom útvare a vedieť ho rýchlo zaujať. Po príchode do cieľa sme zistili, že na lúke sa pohybuje cvičiteľka psa so svojim zverencom. Tak sme úplne neplánovane mali možnosť pozorovať priebeh výcviku psa. Po ich odchode sa žiaci rozložili na svoje deky, zašportovali si, plnili naplánované úlohy a na záver spoločne s triednymi učiteľkami rozložili oheň a mohli si opekať prinesené špekáčiky a slaninu. Žiaci v úvode školského roka prežili spoločne veľmi pekný a slnečný deň v prírode a veríme, že to bol skvelý štart do školských povinností.

          • Vzdelávacie poukazy – krúžky- informácie

          • Vzdelávací poukaz reprezentuje osobitný ročný štátny príspevok na záujmové vzdelávanie žiaka ZŠ. Žiak môže vzdelávací poukaz odovzdať škole alebo šk. zariadeniu podľa vlastného výberu, ktoré mu bude záujmové vzdelávanie v danom školskom roku poskytovať.

             

            Triedny učiteľ rozdá žiakom vzdelávacie poukazy (VP). Prihlasovanie na krúžky cez EduPage.

            Ø Rodič VP podpíše a  odovzdá triednemu učiteľovi.  

            Ø Prihláška je záväzná a platí na celý školský rok. Z krúžku sa nedá odhlásiť!!!

            Ø Žiak sa zaväzuje povinne navštevovať krúžok celý školský rok na základe  prihlášky.

             

            Ponuka krúžkov :

              • Turistické potulky a Ekohliadka - Mgr. Vallová a Mgr. Humajová, 4. - 9. roč.
              • Príprava na T9 zo SJL a Príprava na T9 MAT - Mgr.Husárová a RNDr. Šnircová, 9. roč.
              • Športové  hry - Mgr. Šveda, 5.-9. roč.
              • Vševedko -  Mgr. Nechalová, 1. - 2. roč.
              • Pohni kostrou - Mgr. Bohušová, 3. - 4.. roč.
              • Futbalový krúžok I. - 1.-4. roč.
              • Futbalový krúžok II. -5. -9. roč.
              • Hravá slovenčina – Mgr. Chudíková, 6. roč.
              • Angličtina hrou – Mgr. Ferenčík, 5. – 9. roč.
              • Angličtina hrou – Mgr. Ferenčík, 2. – 4. roč.

             Žiak ktorý odovzdá VP škole si môže vybrať maximálne dva krúžky.

             Ak si neviete poradiť, pýtajte sa  vedúceho krúžku.

             Ďakujeme a tešíme sa na spoluprácu.