• Riaditeľské voľno - oznam

          • Riaditeľka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany,  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka, udeľuje                 

            riaditeľské voľno dňa 20. marca 2024 (streda)

            žiakom 5. – 8. ročníka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany z dôvodu zabezpečenia nerušeného priebehu Testovania 9 2024 žiakov 9. ročníka.

            Dňa 20.03.2024 budú  žiaci 5. – 8. ročníka  odhlásení z obeda v ŠJ.

            ŠKD bude v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok  21.marca 2024.

          • ODZNAK VŠESTRANNOSTI

          • Dňa 13. 3. 2024 sa naša škola po prvý krát zúčastnila krajského kola odznaku všestrannosti, ktoré sa konalo v Trenčíne. Našu školu reprezentovalo družstvo 4 chlapcov a 4 dievčat z ročníkov 6. až 9. Zostavu tvorili žiaci: Jakub Šuňal, Adela Bajgárová, Hana Sluková, Jakub Záborský, Sofia Štefeková, Ján Mojžiš, Tatiana Matejovičová, Jozef Valenta. Súťaž bola náročná a poradie sa určovalo súčtom výkonov všetkých členov družstva. Už pri prvej disciplíne – prekážková dráha došlo k zraneniu jedného člena družstva. V nasledujúcich disciplínach: člnkový beh 10 x 5m, sed ľah za 30 s., skok z miesta do diaľky a preskoky švihadla za 1 min. už nemohol bodovať. V konečnom zúčtovaní nám body chýbali a skončili sme v závere štartovej listiny. Napriek tomu naši žiaci podali max. výkon ako vedeli a získali cenné skúsenosti o tejto súťaži do budúcna.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • 14. marca žiaci V. roč. navštívili Stredisko sociálnych služieb v Zemianskych Kostoľanoch, kde spolu so seniormi vyrábali veľkonočné ozdoby.

          • Crazy week

          •     Deti zo školského parlamentu zorganizovali zábavný týždeň, počas ktorého sa všetci prezliekali podľa zadanej témy dňa. V pondelok bol bláznivý a dievčatá sa obliekli ako chlapci a chlapci ako dievčatá. Utorok bol venovaný budúcemu povolaniu. V stredu sa uskutočnila súťaž o najkrajšieho Kena a najkrajšiu Barbie. Ďalší deň sme sa preniesli do sveta fantastických rozprávok a filmov. Crazy week sme zakončili vo veselom a farebnom štýle 90. rokov a vyhodnotením súťaže o najaktívnejšiu triedu. Naši štvrtáci a ôsmaci si odniesli sladké odmeny a výhru v podobe dňa bez domácich úloh, písomiek a skúšania. Crazy week bol plný zábavy, smiechu, dobrej nálady a deti si tento týždeň dosýta užili.

             

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany,  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka, udeľuje

            riaditeľské voľno dňa 11. marca 2024 (pondelok)

            žiakom 1. – 9. ročníka Základnej školy, J. A. Komenského 161/6, Zemianske Kostoľany z prevádzkových dôvodov – prerušenie distribúcie elektrickej energie.

            Dňa 11.03.2024 budú  žiaci odhlásení z obeda v ŠJ.

            ŠKD nebude v prevádzke.

            Vyučovanie bude pokračovať vo utorok  12. marca 2024.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou recitačnou súťažou v umeleckom prednese. V tomto roku sa uskutočnil jubilejný 70. ročník. Aj naši žiaci sa svedomito pripravili a predniesli svoje umelecké výkony v prednese poézie a prózy.
            V I. kategórii v prednese poézie sa umiestnili:
            1. miesto: Karolína Adamková
            2. miesto: Aneta Rybárová
            3. miesto: Agáta Vaská

            V I. kategórii v prednese prózy sa umiestnili:
            1. miesto: Ela Blahová
            2. miesto: Jakub Janovič
            3. miesto: Stela Hrušková

            V II. kategórii v prednese poézie sa umiestnili:
            2. miesto: Adam Ulbricht
            3. miesto: Nela Martincová
            3. miesto: Eliška Súderová

            V II. kategórii v prednese prózy sa umiestnili:
            1. miesto: Adela Bajgárová
            2. miesto: Timea Minichová
            3. miesto: Lujza Viechová

            V III. kategórii v prednese poézie sa umiestnili:
            1. miesto: Michaela Sluková
            2. miesto: Veronika Mikulová
            3. miesto: Lukáš Bobok

            V III. kategórii v prednese prózy sa umiestnili:
            2. miesto: Emma Matejovičová
            3. miesto: Sophia Kantorová

            Úspešným recitátorom srdečne blahoželáme a víťazom budeme držať palce v okresnom kole.

          • 1. miesto v OK Dejepisnej olympiády

          • Tento krásny úspech dosiahol Jakub Kopál z 9. triedy, ktorý vďaka svojej cieľavedomosti  a zodpovednej príprave zvíťazil nad 28 žiakmi  z celého okresu. Získaných  84,5 bodov zo 100 mu zaručilo víťazstvo v okresnom kole v kategórii C  a postup do krajského kola.

            Gratulujeme a prajeme veľa chuti do ďalšieho učenia!!!

          • Rozvojový projekt - Čítame pre radosť

          • Naša základná škola bola úspešná v rozvojovom projekte, ktorý je zameraný na čitateľskú gramotnosť. Triedam 1. a 2. ročníka bol pridelený finančný príspevok na zriadenie triednych knižníc. Účelom projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov. Knihy boli vyberané tak, aby boli pre deti atraktívne, posilnili ich motiváciu hľadať v knihe zážitok a čítať dobrovoľne aj mimo vyučovacích hodín.

          • Vyučovanie v maskách

          • Dňa 9.2. 2024 sa v našej škole uskutočnilo netradičné karnevalové vyučovanie
            žiakov 1. stupň a žiakov 5. ročníka. Škola sa premenila na rozprákovú krajinu
            s princeznami, Hermionami, klaunami, indiánmi, veselými zvieratkami a mnohými ďalšími maskami. Nielen žiaci, ale aj pani učiteľky sa vrátili do destkých čias a obliekli sa do masiek SBS pracovníka, indiánky, včielky a upírky. Vyučovanie oživil aj fašiangový sprievod, ktorý potešil nielen žiakov, ale všetkých pracovníkov veselými maskami, spevom a tancom. Najkrajšiu masku sa ani nepodarilo nájsť, pretože všetky mali svoje čaro - čaro šťastného detského úsmevu.

          • Môj najobľúbenejší čaj

          • Čajový kútik sa naplno využíva v utorky a piatky. Žiaci si zvykli a radi si prídu na 2 .poschodie vypiť čaj. Minulý piatok sme za odmenu za dobré vysvedčenie pre žiakov uvarili 5 druhov čajov a žiaci hlasovali, ktorý im chutí najviac. Z výsledkov vyplýva, že najviac nám na škole chutí mätový čaj. Na 2.mieste bol šípkový, na 3.levanduľový a o 4.miesto sa delia medovka a šalvia. Ďakujeme Aďke, Veronike a Dominike za anketu.

          • Neseď doma s mobilom, zahraj si pingpong so súperom

          • 6. februára si každoročne pripomíname Svetový deň bez mobilu. Žiaci si vypočuli rozhlasovú reláciu, v ktorej sa okrem iného dozvedeli, že Nomophobia je strach z nedostupnosti mobilu a zároveň boli vyzvaní k aktívnemu stráveniu popoludnia v telocvični.

          • Vyhodnotenie kampane Červené stužky

          • Od 4.9.2023 do 1.12.2023 prebiehala kampaň Červené stužky. V našej škole sme v tomto období zorganizovali veľa zaujímavých aktivít, ktoré sme priebežne zverejňovali na stránke školy.10.12.2023 sme poslali Hodnotiacu správu o priebehu kampane v našej škole. Do kampane sa zapojilo 475 škôl rôzneho typy a zamerania. 26.1.2024 prišiel do školy balík s veľkým prekvapením. Boli sme medzi 13 školami, ktoré boli ocenené.

          • Čajový kútik

          • V utorok sme zahájili otvorenie čajového kútika. Teší nás, že sa minul všetok čaj aj koláčiky. Čaj sa bude podávať v utorky a piatky, preto si treba doniesť vlastný hrnček, kto tak ešte neurobil. Ďakujeme Dominike, Aďke a Veronike z 9. triedy, ktoré čaj chystali. Ponúkali šalviový čajík, ktorý je veľmi zdravý.

            Zaujímavosti o Šalvii

            Šalvia má silný antiseptický a protizápalový účinok, čo je dôvod, prečo sa často používa pri liečbe rôznych chorôb, ako sú nádcha, kašeľ, bolesti hrdla a ďalšie.V parfumérskom priemysle sa šalvia používa ako prísada do rôznych vôní, pretože má príjemnú a sviežu vôňu.
            Šalvia je známa aj ako bylina múdrosti a v starovekom Grécku sa verilo, že jej kúzlo pomáha pri komunikácii s bohmi a pri získavaní múdrosti.

            Použitie a účinky Šalvie

            Šalvia sa často používa ako prírodný liek na liečenie týchto zdravotných problémov.

            • Zmierňuje potenie a nadúvanie.
            • Pomáha pri zápaloch zubov, ďasien,  mandlí a hrtanu.
            • Obsahuje antioxidačné látky ako Karnozín, čím chráni organizmus pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
            • Má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čo ju robí vhodnou na liečbu infekcií, ako sú angína, chrípka, kašeľ a bolesť hrdla.
            • Šalvia sa často používa ako prísada do liekov na spanie a proti bolesti, pretože pomáha uvoľňovať napätie a znižovať bolesť.
            • V aromaterapii -  jej éterický olej má upokojujúce účinky na nervový systém.
            • Môže sa použiť aj na zmiernenie menštruačných bolestí, zlepšenie trávenia a podporu imunitného systému.

            Zdroj: https://remedika.eu/blogs/bylinne-tinktury/bylinkovy-zazrak-salvia-pouzitie-ucinky

             

          • Decembrové váženie odpadu

          • S radosťou Vám oznamujeme, že sa nám podarilo naplniť náš cieľ, znížiť množstvo  komunálneho odpadu v škole o 20 %. Podarilo sa nám to vďaka Vám milí žiaci a učitelia, pretože triedite odpadky poctivo a správne každý deň. A ako sme to zistili?

            Každý piatok sme my, žiaci z krúžku Ekohliadka, odvážili bioodpad (čiže zvyšky ovocia, ktoré poputovali do kompostéra a bude z nich hnojivo pre rastlinky) a plasty. Pani upratovačky nám veľmi pomohli a denne v decembri vážili vrece s odpadom, za čo veľmi pekne ďakujeme. Tak sme získali konkrétne čísla. Priemerne za týždeň vyprodukujeme v škole 24 kg komunálneho odpadu (to je ten, ktorý smetiari odvezú na skládku odpadu), 2 kg plastov a 4 kg bioodpadu. Spolu je to 30 kg odpadu. Vďaka Vášmu triedeniu , tak tých 6 kíl odpadu neskončí na skládke, ale v kompostéri a plasty sa zrecyklujú a vyrobia sa z nich nové.

            Veríme, že budete triediť odpad aj naďalej a že to naučíte aj niekoľko ďalších spolužiakov, ktorí to ešte nevedia. Odpadky budeme vážiť aj naďalej. Za odmenu sme si pre Vás pripravili na 2. poschodí Čajový kútik, kde sa môžete prísť občerstviť bylinkovými čajmi, ktoré máme zo školskej záhrady. Prvé podávanie čaju bude zajtra, v utorok cez veľkú prestávku, to je po 2. vyuč. hodine. Môžete sa tešiť na šalviový čajík. Avšak nezabudnite si priniesť vlastný hrnček, ktorý si odložíte v triede do konca školského roku, pretože v teplejších mesiacoch budeme podávať limonády a sirupy. Preto si do školy nekupujte džúsy a malinovky, ale objavte čaro vlastnoručne vyrobených nápojov. Tešíme sa na Vás.

            A na záver máme pre vás pripravenú súťaž na našom instagrame. Viac info na plagáte.

          • Vianočné predstavenie

          • Sviatky pokoja už klopú na dvere a naše duše začína napĺňať povznesená nálada. V piatok 22.12.2023 sa uskutočnilo VIANOČNÉ PREDSTAVENIE v DK Zemianske Kostoľany. Žiaci našej základnej školy trénovali svoj program niekoľko týždňov.

            A bolo čo obdivovať. Ich vystúpenie  obsahovalo  z každého rožku trošku. Básne, piesne, tance, vianočné scénky.... Každé vystúpenie bolo jedinečné a odmenené potleskom.

            Po skončení podujatia sa všetci šťastní a spokojní pobrali domov na vianočné prázdniny.

          • Vianočná pošta

          • Slovenská pošta organizuje projekt Vianočná pošta od roku 1999. Projekt je určený najmä deťom. Umožňuje napísať Ježiškovi list so svojimi želaniami.

            Žiaci 5. ročníka napísali vianočný list so svojimi želaniami a túžbami a poslali ho do Rajeckej Lesnej. A dostali aj odpoveď s darčekom.

          • Vianoce na dedine

          • Je názov podujatia, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. roč. 20.12.2023 v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Interaktívnou formou im pani lektorky priblížili predvianočné a vianočné obdobie, zahĺbili sa do činností vykonávaných v rámci stridžích dní, spoločne si pripravili štedrovečerný stôl, nakŕmili predkov múzea a na záver sa naučili tradičný vinš.

          • OZNAM

          • V piatok 22.12.2023 bude vyučovanie končiť vo všetkých ročníkoch 4. vyučovacou hodinou. ŠKD bude v prevádzke do 15,00 hodiny. Jedáleň pracuje v nezmenenom režime.